| 15.04.2024

7 Cele Mai Bune Televizoare În 2024

Nea Plăcut te ajută să găsești cel mai bun televizor pentru stilul tău.
de Cristina Dascălu

Cele mai bune televizoare sunt acele televizoarele middle și high end, dotate cu o tehnologie de vârf pentru a oferi o imagine superioară și sunet deosebit. Funcția smart TV, rezoluția full HD sau Ultra HD 4K, precum și diagonala sunt principalele caracteristici care definesc noțiunea de cele mai bune televizioare.

Cumpărăturile pentru un televizor bun pot fi dificile, mai ales dacă au trecut câțiva ani de când ați cumpărat unul ultima dată. Televizoarele pot avea nume complicate, seturi de caracteristici dificil de înțeles și etichete de preț care par să crească fără motiv. Este atât de ușor să renunțați la căutare, încât majoritatea oamenilor dau bani pe orice este cel mai ieftin – chiar dacă asta înseamnă că obțin un televizor nu tocmai bun.

Televizoarele enumerate mai jos se bazează pe scoruri alocate de echipa noastră de recenzii și compilate de editorii Nea Plăcut în funcție de preț și performanță. Avem mai jos modele de la Samsung, LG, Sony așa că dacă aveți o anumită preferință pentru o marcă, sau un ecosistem în care vreți să rămâneți, există ceva pentru dvs.

LG OLED OLED55C21LA – Recomandarea Nea Placut

Samsung 55AU7172 – Raport Calitate / Preț

Samsung 65TU8372 – Curbat

Sony Master Series A9F OLED 4K – Filme

Philips Ambilight LED 55PUS8007/12 – Ambilight

Philips 43PFS6855/12 – Ieftin

Star-Light 24DM6600 – Super Ieftin

Ore de cercetare

43

Ore de Cercetare

2019

Reviewuri Evaluate

859

Produse Comparate

01

LG OLED OLED55C21LA – Recomandarea Nea Plăcut

Cel mai bun televizor al momentului este LG OLED OLED55C21LA. Este un televizor smart, are sistem de operare webOS, ecran OLED cu rezoluție 4K (3840 x 2160 pixeli), diagonală de 139 centimetri, rată de reîmprospătare de 100 Hz și sistem audio cu două canale. Echipat cu porturi HDMI 2.1, USB, RJ-45, slot CI+ și cu posibilitate de conectare wireless, acest televizor este ideal pentru filme, seriale și jocuri.

După toate testele pe care le-am făcut am ajuns la concluzia că LG OLED OLED55C21LA are unul dintre cele mai bune ecrane OLED de pe piață, cu o luminozitate și un contrast excelente. Tehnologiile folosite pentru îmbunătățirea imaginii adaugă luminozitate suplimentară pe care o poți observa de când deschizi televizorul. În plus, ai parte de un negru foarte profund și de un alb pătrunzător, însă vei vedea schimbări și la saturație, care a fost crescută la aproximativ 100%. Acestea fiind spuse, este un televizor excelent atât pentru filme și seriale, cât și pentru jocuri.

Televizorul are un ecran de pornire ușor de navigat și widgeturi utile. În lista de aplicații găsești cele mai populare platforme de video streaming (Netflix, Amazon Prime, Apple TV, HBO Max sau Disney Plus), un browser web și alte aplicații Media Player. Sistemul de operare este foarte ușor de utilizat și concis, iar ordinea aplicațiilor poate fi personalizată pentru fiecare membru al familiei.

LG OLED OLED55C21LA este echipat cu un sistem audio cu 2.2 canale care oferă o putere de 40 W. Nu s-ar putea compara cu performanța unui soundbar, însă tehnologiile audio folosite de producători (Dolby Atmos, AI Sound Pro, Clear Voice Pro, Bluetooth Surround Ready ș.a.) oferă o experiență de ascultare foarte clară și profundă. Poți conecta un soundbar, un sistem de boxe sau orice alt gadget prin wireless (Bluetooth, Wi-Fi, NFC) sau folosind porturile HDMI 2.1, USB, RJ-45 sau CI + slot.

02

Samsung 55AU7172 – Raport Calitate / Preț

Televizorul cu cel mai bun raport calitate / preț este Samsung 55AU7172. Rezoluția 4K, tehnologiile audio performante și posibilitățile variate de conectivitate îți vor oferi experiențe cinematice complete chiar la tine acasă.

Dacă nu vrei să vezi filmele preferate din aplicațiile de video streaming disponibile în meniul televizorului (HBO Go, Netflix, YouTube), conectează-te rapid prin porturile cu care este echipat Samsung 55AU7172. Vorbim despre trei intrări HDMI, o intrare USB, RJ-45, CI + slot sau S/PDIF. Sau, mai simplu, redă conținutul preferat prin Wi-Fi sau Bluetooth.

Pentru a obține imagini fluide și clare, acest televizor are integrată noua tehnologie Motion Xcelerator Turbo, ale cărei beneficii se văd și mai bine atunci când te joci. Calitatea imaginii este îmbunătățită și de procesorul 4K și de tehnologiile PurColor, HDR+, dar și designului cu rame mult mai subțiri decât am văzut la modelele precedente.

Singurul mic dezavantaj al televizorului Samsung 55AU7172 este calitatea audio. Nu spunem că difuzoarele integrate nu sunt de calitate, ci doar că puterea de 20 W s-ar putea să nu fie satisfăcătoare pentru pasionații de filme. Totuși, apreciem suita de tehnologii audio formată din Dolby Digital Plus, Q-Symphony sau Adaptive Sound, însă dacă vrei un sunet exact ca la cinema, s-ar putea să ai nevoie de un soundbar.

03

Samsung 65TU8372 – Curbat

Samsung 65TU8372

Cel mai bun televizor curbat dintre cele testate de noi este Samsung 65TU8372, deoarece are o rezoluție 4K UHD, tehnologie HDR, funcție SmartThings integrată și o diagonală de 163 centimetri. Este un Smart TV compatibil cu Android și iOS.

Diagonala de 163 centimetri a televizorului curbat Samsung 65TU8372 îți oferă experiențe ca la cinema, dar în propriul confort al locuinței tale. Ecranul curbat și rezoluția 4K UHD fac ca imaginile vizualizate să fie realiste, foarte clare și în nuanțe vii. Detaliile vizuale și culorile sunt îmbunătățite și datorită HDR-ului, cu tehnologiile integrate HDR 10+ și HLG.

În plus, Samsung a adăugat și alte tehnologii importante de imagine, precum PurColor, UHD Dimming, Mod Film, Mega Contrast, Crystal Processor 4K, Suport Mod Natural, amplificator de contrast și amplificator de intensitate. Rata de refresh este de 50 Hz, iar puterea difuzoarelor integrate ajunge la 20 Watts, oferind un sunet clar, de calitate.

Fiind un Smart TV, Samsung 65TU8372 poate fi conectat la dispozitivele și senzorii IoT, iar tu poți utiliza aspiratorul, poți aprinde luminile ori chiar să verifici ce ai în frigider. În plus, tehnologia avansată de care dispune acest televizor curbat îți permite să redai conținutul printr-o singură atingere cu smartphone-ul. Dacă lucrezi de acasă, ai posibilitatea de a vizualiza conținutul de pe laptop direct pe ecranul televizorului, datorită funcției Remote Access.

04

Sony Master Series A9F OLED 4K – Filme

Sony 65A1

Cel mai bun televizor pentru filme este Sony Master Series A9F. Cu o rată de reîmprospătare de 120 HZ, un număr mare de caracteristici software pentru reducerea neclarității mișcării și o serie de caracteristici dedicate optimizării celor mai mici detalii, nu există un televizor mai bun pentru vizionarea ultimului film sau eveniment sportiv decât Sony Master Series A9F. Toate astea se datorează ecranului OLED impecabil, unul dintre cele mai bune pe care l-am văzut vreodată. Nu doar pentru sport, ci și pentru filme.

Datorită parteneriatelor atât cu Dolby, cât și cu IMAX, cele mai recente televizoare Sony HDR  4K împing limitele când vine vorba de calitatea imaginii. A9F este unul dintre puținele televizoare pe care le puteți găsi cu IMAX Enhanced, proiectat să optimizeze filmele la maximum, cu culori incredibil de precise, cu detalii fine și cu un contrast strălucit într-un efort de a reproduce ceea ce intenționează regizorul, editorul și producătorii. Toate astea înseamnă că orice film cu suport HDR va fi procesat cu cea mai mare grijă, astfel încât să obțineți toate detaliile posibile din experiența dvs. home cinema.

Cu sistemul integrat de operare Android TV de la Google, veți avea acces la o tonă de conținut din întregul peisaj de streaming. Asta înseamnă o accesibilitate ușoară la o tonă de servicii de streaming, inclusiv Amazon Prime Video, HBO GO, Hulu și Netflix

Dacă acest lucru nu este suficient, acest televizor este dotat cu Asistentul Google pentru a acoperi toate nevoile dvs. de navigare. Este același asistent pe care îl găsim și pe seria C8 de la LG, permițându-vă să controlați atât televizorul însuși, cât și restul hardware-ului conectat inteligent în casa dvs., toate astea doar cu vocea.

05

Philips Ambilight LED 55PUS8007/12 – Ambilight

Cel mai bun televizor ambilight este Philips Ambilight LED 55PUS8007/12. Tehnologia Ambilight este destul de recent apărută pe piață și a fost gândită pentru a oferi utilizatorilor senzația de imersiune cu ceea ce văd pe ecran. Ambilight este prescurtarea de la „ambient light”, adică lumină ambientală și funcționează după un principiu simplu. Spre exemplu, dacă în imaginea de pe ecran apare o pădure verde și cer senin, televizorul va proiecta lumină albastră în partea de sus și lumină verde pe părțile laterale, astfel încât să îți extindă câmpul vizual.

Doar două modele de televizoare Philips utilizează motorul de procesare Pixel Precise Ultra HD, iar Philips Ambilight LED 55PUS8007/12 este unul dintre ele. În plus, are interfață Android TV 11, foarte clară și ușor de navigat. Sistemul de operare Android 11 are o gamă largă de aplicații de video streaming, precum și suport pentru Google Assistant. În magazinul Google Play Movies & TV, poți vizualiza sau chiar achiziționa filme și emisiuni TV contra cost, spațiul de stocare pe care îl ai disponibil fiind de 16 GB.

Dacă vrei ca performanța audio să o egaleze pe cea a imaginii, vei avea nevoie de un soundbar – merită încercat mai ales pentru filme și jocuri. Philips Ambilight LED 55PUS8007/12 are integrate două difuzoare de 10 W fiecare și deși este echipat cu Dolby Atmos, îi lipsesc câteva caracteristici inteligente esențiale, precum AI EQ sau AI Sound. Calitatea imaginii este oferită de rezoluția 4K, de tehnologiile HDR și de cele de imagine.

Și la conectivitate avem de spus lucruri de bine. Ai două porturi HDMI (2.0 și 2.1), două USB 2.0, un jack de 3.5 mm, o ieșire audio optică digitală, două mufe de antenă, un port LAN și, în plus, opțiuni de conectare wireless (Wi-Fi și Bluetooth 5.0).

06

Philips 43PFS6855/12 – Ieftin

Philips 43PFS6855-12

Cel mai bun televizor cu un raport excelent între calitate și preț este Philips 43PFS6855/12. Este un Smart TV, are o diagonală de 108 centimetri, rezoluție Full HD (1920 x 1080 pixeli), o rată de refresh de 50 Hz și tehnologie HDR.

Televizorul Philips 43PFS6855/12 îți poate oferi experiențe foarte plăcute de vizionare a filmelor sau a oricărui alt tip de conținut datorită diagonalei de 108 centimetri și a rezoluției Full HD, de 1920 x 1080 pixeli, care contribuie la calitatea imaginilor vizualizate. Philips a îmbunătățit calitatea imaginii cu tehnologii importante, cum ar fi HDR (cu HDR 10 și Hybrid Log Gamma – HLG) și Pixel Plus HD, care fac ca detaliile și culorile să fie vii și cât mai apropiate de realitate.

În privința sistemului audio, Philips 43PFS6855/12 deține difuzoare integrate cu o putere de 20 Watts, însă nu are subwoofer integrat. Dacă îți dorești un sunet exact ca la cinema, atunci îți recomandăm să achiziționezi separat un subwoofer potrivit. Totuși, partea audio este și ea îmbunătățită de tehnologii precum egalizatorul cu 5 benzi, modul Noapte, sunet surround dinamic, dialog clar sau egalizator automat pentru volum.

Te poți conecta la televizorul Philips 43PFS6855/12 prin Wi-Fi, dar ai posibilitatea să partajezi conținutul și prin interfața pe care o ai la dispoziție: trei porturi HDMI și două porturi USB. Poți face screen mirroring și te bucuri de acces rapid la aplicațiile preferate, inclusiv la Netflix și YouTube.

07

Star-Light 24DM6600 – Super Ieftin

Cel mai bun televizor super ieftin de pe piață este Star-Light 24DM6600. Este un televizor smart cu aplicații de video streaming, în ciuda prețului foarte mic de achiziție, care rulează pe Linux și la care te poți conecta prin Wi-Fi integrat. Diagonala display-ului are doar 60 centimetri. Din acest motiv, nu îți recomandăm să îl cumperi pentru camere de dimensiuni mari. În schimb, pentru camere de 10-12 metri pătrați este un televizor excelent.

Star-Light 24DM6600 are display de tip LED, cu o calitate HD a imaginii, caracteristici foarte bune pentru categoria de preț în care se încadrează. Filme, seriale, jocuri sau meciuri, toate se văd excelent pe ecranul acestui televizor ultra-slim. Imaginile sunt cursive și fluide datorită ratei de reîmprospătare de 50 Hz, dar și a tehnologiilor integrate (Picture Enhancements și De-Interface). În plus, datorită unghiului de vizualizare de 178 grade, vezi clar imaginile din aproape orice poziție.

La capitolul performanță audio, Star-Light 24DM6600 nu excelează pentru că avem două difuzoare cu o putere de 8 W, însă având în vedere că este un televizor potrivit pentru încăperile mici, s-ar putea să fii mulțumit de sistemul audio. Iar dacă vrei ceva mai mult decât oferă televizorul, îți poți achiziționa separat un soundbar.

Pe lângă Wi-Fi-ul integrat, Star-Light 24DM6600 are destul de multe opțiuni de conectare. Ai trei porturi HDMI, două porturi USB 2.0, un port RJ-45, un port AV și slot CI+, care este foarte util dacă vrei să scapi de cabluri.

Întrebări și Răspunsuri

7 Voturi

Ce dimensiune ar trebui să aibă un televizor?

Răspunde
7
Nea Plăcut

În primul rând, trebuie să luați în considerare rezoluția televizorului. Practic, cu cât rezoluția este mai mare, cu atât puteți sta mai aproape înainte să observați pixelarea imaginii. Asta înseamnă că puteți sta mai aproape de un televizor 4K (3840 x 2160) decât un televizor 1080p. Acesta este un factor important de luat în considerare atunci când vă gândiți la dimensiunea ecranului; pentru că vă puteți așeza mai aproape de un TV 4K, nu este necesar să dați banii pe un televizor la fel de mare pentru a vă completa câmpul vizual așa cum ați face cu un televizor 1080p.

În al doilea rând, măsurați distanța (în centimetri) între locul în care intenționați să montați televizorul și unde intenționați să stați. Pentru un televizor 1080p, mulți experți din industrie, cum ar fi Amazon și Crutchfield, oferă o gamă de 1,5 – 2,5 ori dimensiunea ecranului dvs., deși există aproape tot atâtea formule cât sunt și experți. Dacă doriți un număr ușor de ținut minte alegeți un factor de 2:1, doar dublați dimensiunea ecranului pentru o distanță confortabilă de vizualizare.

Dacă vă uitați la un televizor de înaltă definiție 4K, formula se schimbă puțin. Datorită rezoluției crescute, distanța ideală de vizionare recomandată este între 1 și 1,5 ori dimensiunea ecranului. Deci, dacă ați cumpărat un televizor de 139 cm, acesta ar trebui să fie plasat între 1,4 și 2,1 metri. 

În general, telespectatorul tipic stă la distanță între 2,5 și 3 metri de TV, ceea ce ne aduce la factorul de confort: majoritatea oamenilor preferă să stea destul de departe de un televizor, încât pixelii aproape că nu intră în ecuație. Așadar, nu ezitați să experimentați cu plasarea noului dvs. televizor și nu strică niciodată să alegeți un TV puțin mai mare decât ceea ce credeți că veți avea nevoie.

Vezi toate răspunsurile
6 Voturi

Care brand de televizoare este cel mai bun?

Răspunde
6
Nea Plăcut

Cu toții ne amintim o perioadă în care brandurile de televizoare smart Samsung și LG ocupat majoritatea spațiului de la raft destinat televizoarelor high end, iar consensul era că televizoarele LED care provin din Coreea de Sud aveau o calitate mai mică decât omologii lor japonezi. Dacă încă trăiți cu impresia că Sony este liderul detașat, s-ar putea să fie momentul să vă actualizați noțiunile despre mărcile TV, mai ales dacă doriți să puneți mâna pe cele mai bune televizoare ale momentului.

Adevărul este ca nu exista “cel mai bun brand TV” întrucât de cele mai multe ori depinde ce căutați. În continuare enumerăm câteva dintre mărcile noastre preferate dar e important de menționat că lista de mai jos nu este neapărat în ordinea calității – lăsăm articolele noastre și review-urile de produs să facă diferența. 

Samsung: Incredibil de popular în continuare, cu televizoare frumoase de înaltă calitate

Samsung este lider pe piața televizoarelor de mai mult timp, deținând an de an poziția de top a pieței. Este posibil ca Samsung să nu ofere întotdeauna cel mai bun televizor de pe piață – recenziile noastre favorizează în mod obișnuit modelele OLED, pe care Samsung nu le mai face – dar, televizoarele Samsung subțiri și elegante s-au dovedit incredibil de populare în rândul consumatorilor.

În prezent, televizoarele LED UHD premium Samsung – denumite acum „QLED” – s-au străduit să învingă modelele OLED concurente timp de câțiva ani, apropiindu-se de competiție din ce în ce mai tare. Televizoarele Samsung sunt de obicei bine proiectate, cu o serie de caracteristici de înaltă calitate și o calitate excelentă de construire.

Sony: brand recognition și calitatea fenomenală a imaginii

Sony pare pregătit pentru o revenire, lovind piața din România cu o listă lungă de televizoare 4K și HDR, inclusiv câteva modele OLED ultra-premium. În timp ce televizoarele Sony au tendința de a fi puțin mai scumpe decât anumiți concurenți, brandul are, de asemenea, televizoare de înaltă calitate, care arată excelent.

Desigur, indiferent de marcă, nu fiecare televizor va fi câștigător, chiar dacă producția mărcii este de obicei fiabilă – pentru asta sunt recenziile TV. Dar, în general, televizoarele de înaltă calitate 4K și OLED de la Sony oferă imagini foarte plăcute. 

LG: Televizoarele OLED sunt superioare, dar prețurile sunt încă destul de mari

Televizoarele OLED LG sunt considerate pe scară largă cele mai bune televizoare de pe piață, de aproximativ cinci ani. Tehnologia OLED (Organic Light Emitting Diode) funcționează într-un mod fundamental diferit de tehnologia tradițională LED / LCD și, în acest moment, cu toții putem fi de acord că este o tehnologie net superioară – mai ales într-o cameră întunecată.

Cu toate acestea, televizoarele OLED de top de la LG – de la televizorul OLED C9 „accesibil” până la extravagantul tablou W9 „tapet” OLED – nu sunt ieftine. Chiar și cele mai ieftine televizoare OLED resigilate de 139cm, în continuare, sunt în jur de 5.000 RON. Arată grozav, dar asta totusi reprezinta o mulțime de bani pentru majoritatea oamenilor.

În afara OLED-urilor LG, de obicei nu suntem prea impresionați de televizoarele LED echipate cu panourile IPS ale companiei. Nu sunt deloc rele, dar nu justifica banii în plus, așa cum fac OLED-urile companiei. O exceptie demna de mentionat este LG UK6470 LED 4K – un televizor cu un raport calitate-pret foarte bun. Drept urmare, LG continuă să fie una dintre cele mai bune mărci dar doar pentru televizoarele OLED.

TCL: un jucător mai nou, cu niște televizoare fantastice sub 3000 RON

Dacă nu ați auzit de TCL, pregătiți-vă pentru o surpriză foarte plăcută. În ultimii doi ani, brandul a fost în topul categoriilor focusate pe raportul calitate preț ale majorității site-urilor și canalelor de YouTube.

Televizoare 4K / HDR excelente de care chiar și impatimitii AV și cinefilii au fost foarte încântate. Puteți obține un televizor inteligent 4K / HDR de 139 cm pentru 2000 RON de calitate bună. Acesta este visul oameni buni și este ceva ce TCL a făcut realitate.

Dacă un raport calitate-pret imbatabil este obiectivul tău, aruncă o privire la televizoarele TCL data viitoare când te gândești să faci un upgrade.

Vezi toate răspunsurile
4 Voturi

Ce înseamnă un televizor smart?

Răspunde
4
Nea Plăcut

Televizoarele inteligente, la fel ca smartphone-urile și dispozitivele inteligente pentru casă, oferă conectivitate la internet și suport pentru o serie de aplicații. Acest lucru deschide o lume de noi opțiuni de divertisment, de la streaming de filme de pe Netflix si Hulu la jocuri, verificarea rețelelor de socializare și controlul unei case întregi pline de gadgeturi conectate, inclusiv dispozitive care funcționează cu produse compatibile cu Alexa și Google Home.

Un număr tot mai mare de modele includ acum instrumente de recunoaștere vocală, cum ar fi Amazon Alexa și Google Assistant, pentru comutarea canalelor și căutarea de programe. Majoritatea televizoarelor inteligente vor funcționa cu difuzorul inteligent pe care îl dețineți deja.

Televizoarele inteligente au început, de asemenea, sa vina cu funcții integrate pentru o casa mai inteligentă. Multe televizoare sunt compatibile cu alte dispozitive conectate din casă, inclusiv lumini, încuietori de uși și alți senzori, iar unele televizoare includ chiar și un tablou de bord dedicat pentru controlul tuturor dispozitivelor din casa dvs. conectată. SmartThings-ul Samsung – care este încorporat în televizoarele inteligente Samsung – este preferatul nostru actual, dar oferte similare sunt disponibile pe televizoarele inteligente LG și Sony.

Vezi toate răspunsurile
3 Voturi

Care este diferența dintre OLED și QLED?

Răspunde
3
Nea Plăcut

Deși împărtășesc trei din aceleași litere, QLED și OLED sunt foarte diferite, fiecare având propriile sale puncte forte și puncte slabe; ambele tehnologii stând în spatele unor dintre cele mai bune televizoare de pe piață. Există o mulțime de factori de luat în considerare înainte de a cumpăra – iar opțiunile dvs. cresc în fiecare an – așa că vom acoperi rapid ceea ce înseamnă fiecare termen și apoi vom compara cele doua opțiuni pentru a vă ajuta să vă dați seama care este cea mai potrivită pentru nevoile dvs. particulare.

Ce înseamnă QLED?

QLED reprezintă o diodă cu lumină cuantică. În vorbire non-geek, asta înseamnă că un televizor QLED este la fel ca un televizor LED obișnuit, cu excepția faptului că folosește „puncte cuantice” încorporate în panoul său LCD – nanoparticule minuscule care îmbunătățesc dramatic culoarea și luminozitatea în comparație cu LED-urile non-cuanticei. Tehnologia a fost inițial introdusă în televizoarele de consum de către Samsung, dar datorită unui parteneriat de licențiere, mulți alți producători o folosesc acum.

Cel mai important lucru de știut despre televizoarele QLED – lasand deoparte tehnologia punctele cuantice (quantum dots) – este modul în care acestea produc lumina care îți lovește ochii. Această lumină provine dintr-o serie de LED-uri care stau în spatele unui panou LCD – Aceste LED-uri  dau numele LED (și QLED) TV. Înainte ca lumina emisă de aceste LED-uri să ajungă la ochii tăi, trece printr-o matrice LCD – în esență milioane de obloane minuscule care se deschid și se închid prea repede pentru a vedea. Aceste obloane – împreună cu punctele cuantice dintr-un televizor QLED – creează imaginea pe care o vedeți, lăsând doar cantitatea potrivită de lumină să treacă și filtrând-o pentru a crea culorile. Este un sistem inteligent, dar se bazează pe o combinație de întunecare a luminii LED din spate și folosind obloanele pentru a bloca lumina rămasă pentru a produce negru pe ecran.

Ce înseamnă OLED?

OLED (Organic Light-Emitting Diode) reprezintă o diodă ce emite lumină organic. Oarecum surprinzător, partea „Light Emitting-Diode” din acest nume nu are nicio legătură cu lumina de fundal LED, așa cum se întâmplă cu televizoarele QLED și LED. În schimb, se referă la faptul că fiecare pixel dintr-un televizor OLED este, de fapt, un LED minuscul – dar unul care este incredibil de subțire și poate produce lumină și culoare într-un singur element. Cu alte cuvinte, televizoarele OLED nu au nevoie de iluminare de fundal (backlight), deoarece fiecare pixel produce propria sa lumină. Dacă doriți să vă impresionați prietenii, puteți utiliza un termen din industrie pentru aceste tipuri de afișaje: „Auto-emisiv”.

Există mai multe avantaje pentru acest design, dar majoritatea ar fi de acord că atunci când vine vorba de televizoare OLED, cel mai mare avantaj este nivelul superb de negru care poate fi atins. Spre deosebire de un televizor QLED sau LED, care trebuie să-și întunece lumina de fundal și să blocheze ceea ce rămâne pentru scenele întunecate, un televizor OLED pur și simplu oprește pixelul. Când pixelul este oprit, nu emite lumină și nici o culoare, ceea ce îl face la fel de întunecat ca atunci când televizorul în sine este oprit.

Verdictul

Ambele tehnologii sunt impresionante în felul lor, dar suntem aici pentru a alege un câștigător, iar pentru moment, este OLED. Cu o performanță mai bună în categoriile pe care majoritatea oamenilor le vor observa în timp ce vizionează emisiuni TV și filme, aceasta este cea mai bună calitate a imaginii pe care o puteți cumpăra.

QLED pare mai bun pe hârtie, oferind o luminozitate mai mare, o durată de viață mai lungă, dimensiuni de ecran mai mari și stickere de preț mai mici. OLED, pe de altă parte, are un unghi de vizionare mai bun, niveluri de negru mai profunde, folosește mai puțină putere și poate fi mai bun pentru sănătatea ta. Ambele sunt fantastice totuși, deci alegerea dintre ele este subiectivă – QLED este mai bun luat per total, dar OLED excelează în întuneric. 

Vezi toate răspunsurile
2 Voturi

Ce înseamna burn-in la televizoare?

Răspunde
2
Nea Plăcut

Burn-in este o decolorare a zonelor de pe un afișaj electronic, cum ar fi un display de televizor sau monitor de computer cauzat de utilizarea neuniformă cumulativă a pixelilor.

În lumea televizoarelor, unii proprietari au recurs la YouTube, forumuri și social media pentru a semnala problema, iar site-ul de recenzii RTings a confirmat “burn-in” la televizoarele OLED LG în testele de lungă durată. În plus, Samsung, un producător de televizoare care nu vinde TVuri OLED (încă), le vorbește de rău și se folosește de cazuri rare pentru a-și face publicitate propriilor televizoare drept “imune la burn-in”.

În cele din urmă, dilema este următoarea: toate ecrane cu diode cu emisie de lumină organică se pot arde și, din tot ce știm, sunt mai susceptibile decât afișajele standard cu cristale lichide (cum ar fi  inclusiv modele QLED de la Samsung). Dar aceleași ecrane OLED produc o calitate mai buna a imaginii decat LCD-urile.

Așadar, dacă teama de burn-in a pixelilor este preocuparea ta principală, decizia este simplă: cumpără în schimb un ecran LCD. Dar fi conștient că sacrifici cea mai bună calitate a imaginii pe care banii o pot cumpăra. Iată câteva puncte de reținut:

  • Burn-in este real și este posibil cu ecranele OLED, dar nu este probabil cu utilizarea normală.
  • Cea mai mare parte a „burn-in-ului” este de fapt doar păstrarea imaginii (image retention), care dispare după câteva minute.
  • Aproape cu siguranță veți vedea semne de image retention cu mult înainte ca problema să devină permanentă.
  • În general, burn in-ul este ceva de care trebuie să fiți conștienți, dar de care să nu vă faceți griji.

Vezi toate răspunsurile

Related Posts

Cele Mai Bune Smart TVs
Home Cinema

6 Cele Mai Bune Televizoare Smart

Cele mai bune televizoare smart sunt acele modele care îmbină toate caracteristicile și funcționalitățile dispozitivelor smart (telefon, calculator, tabletă) cu...

Cristina Dascălu

Cristina Dascălu

Cristina este o jurnalistă independentă care scrie despre camere foto, aparate video și produse home cinema. Când nu testează sau face recenzii pentru echipamente, Cristina cântă la chitară, explorează fotografia urbană sau incearcă să își convingă prietenii să vină la o ședință foto.

Login to your account below

Fill the forms bellow to register

*Prin crearea contului pe acest site, sunteti de acord cu termenii si conditiile si Politica de confidentialitate.

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.